Kunstnagels laten zetten bij een nagelstudio. Een bezigheid die flink wat vrouwen regelmatig doen. Het is dan ook behoorlijk populair. Toch blijkt de stof die wordt gebruikt voor de nagels niet onschuldig. Je kan er heftige, allergische reacties op krijgen, zeggen dermatologen. Let er daarom op dat je dit laat doen door een professional die weet wat hij/zij doet.
Acrylaten
De stoffen waar mensen allergisch voor zijn, worden acrylaten genoemd. Deze stoffen vormen de basis van bijvoorbeeld acrylnagels, maar worden ook gebruikt in vullingen bij de tandarts of wanneer iemand een kunstknie krijgt aangemeten. Een allergie voor de stof kan dus behoorlijk vergaande gevolgen hebben.
Dat de allergie voornamelijk naar voren komt bij liefhebbers van acrylnagels bleek uit een Amerikaans onderzoek van twee jaar geleden. Dat onderzoek toonde aan dat 67 procent van de acrylaatallergieën is ontstaan binnen de nagelbranche. In iets meer dan de helft van die gevallen gaat het om de nagelstyliste zelf, in de andere gevallen gaat het om de klant.
Ademhalingsproblemen
Die klachten kunnen flink variëren. Van jeuk tot aan rode vingers of wangen en van eczeemklachten tot aan ademhalingsproblemen. Volgens Thomas Rustemeyer, dermatoloog bij het Amsterdam UMC, is het duidelijk dat er een verband is tussen kunstnagels en de allergie.
"Maar het verschilt wel heel erg per persoon hoe allergisch iemand is", zegt Rustemeyer. "Sommige mensen kunnen zonder enige klachten werken of nagels laten zetten. Anderen krijgen razendsnel al een allergische reactie als zij ook maar een beetje met de stof in contact komen.
Volgens de dermatoloog is de allergie blijvend. "Als we eenmaal hebben vastgesteld dat je allergisch bent voor acrylaten, dan weten we ook dat dat niet meer te genezen is. Je afweersysteem vergeet zoiets niet, als je er later weer mee in contact komt dan kan de allergie weer opspelen en krijg je klachten. Wel is het zo dat als je het contact met de stof verbreekt, je zonder klachten kan leven."
Risicovol beroep
Nagelstyliste is geen erkend beroep, je hoeft er namelijk niet speciaal een opleiding voor te volgen. Soms gaan nagelstylistes niet zorgvuldig te werk, sommigen werken bijvoorbeeld zonder handschoenen. Er zitten veel risico's aan het beroep, het is bijzonder dat stylistes hier niet altijd goed over worden voorgelicht en dat dit geen beschermd beroep is.
Voor klanten zit er daarnaast een groot risico in het niet goed laten uitharden van de kunstnagel. Als dat het geval is, dan komt de allergene stof via de nagel eigenlijk continu in contact met de huid. De blootstelling is dan echt heel groot. Daarnaast, niet iedere nagelstudio gebruikt producten die voldoen aan de wetgeving. Als die producten qua samenstelling hogere concentraties allergene producten bevatten, kan je je voorstellen dat het risico ook groter is.
Reactie plaatsen
Reacties